tiistai 29. joulukuuta 2015
Alavieska
Heti alkuun teen tunnustuksen, tämä kirkko ei ollut yhtään minun makuuni. Pidän tätä yhtenä epämiellyttävimmän näköisistä. Alavieskan kirkko on malliltaan pitkä kirkko ja se on valmistunut 1948. Kirkko on järjestyksessään Alavieskan neljäs. Alavieskan toinen kirkko tuhoutui salamaniskun aiheuttamassa tulipalossa 2. toukokuuta 1916. Vakuutusrahojen avulla seurakunta pystyi rakentamaan vain väliaikaiseksi tarkoitetun "lautakirkon", joka palveli kirkkona lopulta yli 30 vuotta. Nykyistä kirkkoa alettiin suunnitella 1938. Rakennustyöt aloitettiin 1939, mutta sotien ja niiden jälkeisen rakennustarvikepulan vuoksi kirkon valmistuminen viivästyi. Kirkko vihittiin käyttöön 19. joulukuuta 1948.
Kirkon ulkomuodosta mielestäni näkyy taloudellinen ja poliittinen tilanne. Se on karu ja pelkistetty, enkä löydä siitä juuri kauneutta. Alavieskan kirkkoherra Eija Nivala toteaa seurakunnan nettisivuilla: "Alavieskan seurakunnan vahvuus on sen heikkoudessa. Täällä ei ole totuttu koskaan elämään rahan kanssa, mutta pienillä resursseilla on pystytty pitämään seurakunta toimivana ja hengellisesti elävänä. Sekä talouden että toiminnan perusedellytykset ovat hyvässä kunnossa." Nostan siis hattua myös tälle kirkolle joka kertoo omalla tavallaan juuri tämänkin blogin perimmäisestä tarkoituksesta. Kirkko on keskeinen julkinen rakennus suomalaisissa asutussa ympäristössä. Se kuvaa seurakuntaansa, aikaansa, historiaansa ja suomalaista identiteettiä. Alavieskan kirkko on oman aikansa ja ympäristönsä tuote.
Kirkon on suunnitellut oululainen rakennusmestari J. Karvonen, josta en nyt vielä ole löytänyt sen enempää tietoja. Myöskään nähtävästi samalla tontilla ollut tapuli ei ilmeisesti sattunut silmiini, koska se on jäänyt kuvaamatta.
Lähteet ja linkit:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Alavieskan_kirkko
http://www.alavieskanseurakunta.fi/
http://www.alavieska.fi/kirkot
J.(Juho)Karvonen oli omana aikanaan suosittu julkistenrakennusten arkkitehti, navetoista kouluihin ja kunnantaloihin. Toimi Oulun läänin talousseuran (myöhemmin maamiesseura)arkkitehtinä.
VastaaPoista