Neljäs kirkko sai paikan pitäjäntuvan mäeltä v.1854. Kirkon suunnitteli yli-intendentti Ernst Lohrman ja todennäköisesti piirsi Carl Edelfelt, taiteilija Albert Edelfeltin isä. Kirkko on puinen ristikirkko, jolle antaa ilmettä laaja keskuskupoli ja korkea kellotorni. Yksityiskohdiltaan kirkko on osittain uusgoottilainen. Istumapaikkoja on noin 1400. Kirkko rakennettiin akennusmestari Theodor Johannes Tolpon johdolla.
Kellotapuli on yksi Ruokolahden vanhimmista rakennuksista. Se on rakennettu v.1752 kolmannen kirkon kellotapuliksi. Tapuli määrättiin 1800-luvun alussa purettavaksi, koska sen pelättiin kaatuvan suurta kelloa soitettaessa. Uusi tuomio tapulille tuli 1930-luvulla, kun seurakunta päätti myydä sen Seurasaari-säätiölle. Pastori Lund esti kuitenkin myynnin ja tapuli sai jäädä paikalleen.
Albert Edelfelt teki v.1887 matkan Ruokolahdelle ja asui kansanparantaja Elli Jäppisen kodissa Jäppilänniemessä. Ruokolahden matkaltaan Edelfelt sai vaikutteita, jotka heijastuivat koko hänen myöhempään tuotantoonsa. ”Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä” on yksi Edelfeltin pääteoksista.
Lähteet ja linkit:
http://ruokolahdenseurakunta.fi/yhteystiedot/historiaa/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruokolahden_kirkko
http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1938
http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/rapea/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=200720
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ernst_Lohrmann
https://fi.wikipedia.org/wiki/Theodor_Johannes_Tolpo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti