Arkkitehti Stenbäck opiskeli viime vuosisadalla Saksassa. Sieltä hän omi kirkkoihinsa korkeat holvikaaret keskiaikaisten kirkkojen esikuvan mukaan. Runsaissa koristeluissa on taas selviä vaikutteita kansallisromanttisesta hengestä. Saarnatuoli on hänen useissa kirkoissaan alttaria keskeisempi paikka. Siksi hänen kirkkojaan nimitetään usein 'saarnakirkoiksi'.
Kirkkoa rakennettaessa pitäjäläiset tekivät talon koon ja muun varallisuutensa perusteella päivätöitä rakennustyömaalla vuosina 1921-1924 kuka hevosen kanssa kuka ilman. Kirkon kivet on louhittu Kaskeinkylän Viuhonvuoresta ja kuljetettu Lavikanlahden yli rakennuspaikalle, matka on n. 5 km.
Savitaipaleelta löytyy myös vanha itäsuomalainen tapuli. Puinen, nykyasussaan pohjaltaan kahdeksankulmainen itäsuomalainen tapuli, jonka huipulla on lanterniini. Tarkempaa tietoa en ole löytänyt, mutta oletan tapulin liittyneen edelliseen Matti Salosen suunnittelemaan ja Taavetti Rahikaisen rakentamaan puukirkkoon. Puukirkko tuhoutui tulipalossa 24.4.1918 vapaussodan aikana.
Lähteet ja linkit:
http://www.savitaipaleenseurakunta.fi/kirkko
https://fi.wikipedia.org/wiki/Savitaipaleen_kirkko
http://www.nba.fi/rky1993/kohde35.htm
http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/rapea/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=200953
http://www.savitaipale.fi/siv/muistomerkit.php
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti