torstai 23. huhtikuuta 2015

Alahärmä



Aloitan itselleni rakkaimmasta eli lapsuuden kotipaikkani kirkosta. Kyseessä on Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Alahärmän kirkko. Kirkko on valmistunut vuonna 1903 ja se on Josef Stenbäckin suunnittelema. Kirkkoon mahtuu noin 1 000 henkilöä.

Alahärmä kuuluu nykyään Kauhavan kaupunkiin. Olen kasvanut noin kilometrin päässä kirkosta ja olen neljännessä polvessa alahärmäläinen sekä äitini että isäni puolelta. Sukuni ovat asuneet paikkakunnalla vuosisatoja.

Kirkko on harmaakivikirkko ja valmistettu paikallisesta gneissistä. Tyyliltään se on uusgotiikkaa ja kansallisromantiikkaa. Kyseessä on paikkakunnan kolmas kirkko. Edellinen kirkko oli kuuluisan alahärmäläisen kirkonrakentajan Antti Hakolan rakentama puukirkko, joka paloi vuonna 1898. Kirkon rakennutti kurikkalainen Salomon Birling paikallisten kivimiesten avustamana.

Tämä kirkko on omassa mielessäni kirkkojen kirkko ja Josef Stenbäck on suosikki kirkkoarkkitehtini. Stenbäck syntyi 1854 Alavudella. Hän oli Suomen tuottoisin kirkkoarkkitehti.

Lähteet ja linkit:

http://www.kauhavanseurakunta.fi/tilat_ja_alueet/alaharman_kirkko/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Alah%C3%A4rm%C3%A4n_kirkko

http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=5196

http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/alah%C3%A4rm%C3%A4n-kirkko-%C3%A4%C3%A4nestettiin-suomen-kauneimmaksi-1.1896541

https://fi.wikipedia.org/wiki/Josef_Stenb%C3%A4ck


1 kommentti: