sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Puumala


Puumalan kirkko on myös näitä myöhään talviyönä kuvattuja kirkkoja, joista otetut kuvat eivät oikein ole onnistuneet. Bloggaaja unelmoi hyvästä kamerasta ja kuvaamistaidon kehittymisestä. Tämä kirkko on kuvattu harrastustaipaleen aivan alkutaipaleella.

Kirkko on järjestyksessään Puumalan kolmas ja sen on piirtänyt Gustav Wilhelm Viksten. Intendenttikonttorissa leiman suunnitelmiin on lyönyt itse Charles Bassi. Pelkistetty kaksinkertainen ristikirkko sai kuitenkin lopullisen ulkoasunsa vasta kirkonrakentaja Taavetti Rahikaisen suunnitelmiin tekemien muutosten kautta. Kirkko valmistui 1832 ja siihen mahtuu 1200 henkilöä.
Kirkon virallinen nimi on Johannes Kastajan kirkko.

Taavetti Rahikainen (1795 – 1858) oli suomalainen Itä-Suomessa vaikuttanut kirkonrakentaja.
Rahikainen oli kotoisin Savitaipaleen Rahikkalan kylästä. Savitaipaleen kirkonrakentajat joihin kuuluivat myös samasta kylästä kotoisin olleet Juhana Salonen ja Matti Salonen tulivat tunnetuiksi kahtamoisten eli kaksoisristikirkkojen rakentajina. Rahikkalan kylään on pystytetty heille Kirkonrakentajien muistomerkki ja Savitaipaleen kirkon kellotapulissa sijaitsee Kirkonrakentajien museo.

Vikstenistä en toistaiseksi ole löytänyt tietoja. Gustav Vilhelm Viksten löytyy 1800-luvun puolivälistä pappisluetteloista, mutta kyseessä ei liene kirkon suunnittelija.

Lähteet ja linkit:

http://www.puumalanseurakunta.fi/index.php?lang=fi&id=57

http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1369

https://fi.wikipedia.org/wiki/Puumalan_kirkko

https://fi.wikipedia.org/wiki/Taavetti_Rahikainen

http://www.savitaipale.fi/matka/museot/kellotapuli.php

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti