perjantai 1. toukokuuta 2015

Lappeenranta, Lappeen kirkko





Lappeen kirkko sijaitsee aivan Lappeenrannan keskustassa. Se on puinen kaksoisristikirkko vuodelta 1794. Kirkko on vihitty nimellä Marian kirkko. Kirkon on rakentanut Savitaipaleelta kotoisin oleva kirkkojen rakentaja Juhana Salonen. Kirkon kaksoisristirakenne tekee siitä rakennusteknisesti harvinaisen. Seurakunnan edellinen, linnoituksessa sijainnut kirkko paloi salaman iskusta 1790, uusi kirkko päätettiin rakentaa keskelle metsää kaupungin ulkopuolelle. Nykyään Marian kirkko sijaitsee aivan kaupungin ytimessä.

Vuonna 2008 kirkkoon kohdistui tammikuun 5. ja 6. päivän välisenä yönä tuhopolttoyritys, jonka palovaroitinlaitteet havaitsivat nopeasti. Tuhopoltto jäi siis onneksi yritykseksi.

Kun hyytävän kylmänä kevätiltana 2014 kävimme kirkon luona kuvaamassa, oli seurakunta aloittamassa juuri kirkon remontin. Kuvista tuli tärisevän epäselviä kylmän vuoksi, ja kuvakulmia rajoitti remontin aiheuttamat pressutukset. Kirkko kaipasikin remonttia, sen keskeinen sijainti yliopistokaupungin ravintolakorttelin keskellä valitettavasti näkyi kirkon kunnossa.

Lappeen kirkon puistoalueella seisoo myös kellotapuli. Tapuli sijaitsee kirkon lounaispuolella ja se on Lappeenrannan ainoa säilynyt puhtaasti uusgoottilainen rakennus. Kellotapulin piirustukset on laatinut saksalaissyntyinen intendenttikonttorin yli-intendentti Ernst Bernhard Lohrmann vuonna 1852. Kellotapuli valmistui lopulta vuonna 1856.

Lähteet ja linkit:

http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1385

http://www.lappeenrannanseurakunnat.fi/lappeen-kirkko1

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lappeen_Marian_kirkko

http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx?sovellus=rapea&taulu=T_KOHDE&tunnus=200705

https://fi.wikipedia.org/wiki/Juhana_Salonen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ernst_Lohrmann

http://www.finnicakymenlaakso.fi/kymark/arkkitehdit/ark.php?id=11

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti