perjantai 1. toukokuuta 2015

Lappeenranta


Lappeenrannan kirkko valmistui vuonna 1924. Sen suunnitteli venäläinen akateemikko Georg Kosekoff, ja se on alunperin tarkoitettu ortodoksiseksi sotilaskirkoksi Lappeenraanan venäläiselle varuskuntaväelle. Kirkko sijaitsee vanhan varuskunnan vallien vieressä. Kirkon oli tarkoitus valmistua Romanovien hallitsijasuvun 300-vuotisjuhliin vuodeksi 1913, mutta rakentaminen kuitenkin keskeytyi, sillä varuskunnan joukko-osastot siirrettiin ensimmäisen maailmansodan rintamapalvelukseen elokuussa 1914. Venäjän viimeinen tsaari Nikolai II kukistettiin vallankumouksella 1917 ja samana vuonna Suomi itsenäistyi. Itsenäistymisen jälkeen kirkko siirtyi ensin valtion omistukseen ja sitten Lappeenrannan seurakunnalle.

Seurakunta tilasi kirkon luterilaistamiseen tähtäävät muutosehdotukset Josef Stenbäckiltä ja Ilmari Launikselta. Launiksen ehdotuksen mukaisesti toteutettu muutostyö saatiin päätökseen ja kirkko vihittiin 1924. Kirkko on siis punatiilikirkko ja edustaa uusbysanttilaista arkkitehtuuria.

Itse ihastuin kirkon ulkoseinissä oleviin koristeisiin. Kirkon jokaisessa kulmassa oli erilaiset tiilisyvennökset ja pääoven vieressä kauniit tiilikoristeet. Ovien yläpuolella on vielä nähtävissä ikonille tarkoitetut kolot. Satuin melko vaivattomasti löytämään tiiliseinästä kuvan, joten tässä yksityiskohta kirkon ulkoseinästä.



Lähteet ja linkit:

http://www.lappeenrannanseurakunnat.fi/lappeenrannan-kirkko1

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lappeenrannan_kirkko

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmari_Launis

http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1170

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti